İLK DERS ‘ORİGAMİ’ YAPMA SANATI
JTKİD öncülüğünde başlatılan kadınlara yönelik girişimcilik eğitimin ilk dersinde adaylar, geleneksel Japon kağıt katlama sanatı Origami’nin inceliklerini öğrendi.
Türkiye genelinde kadın girişimciler yetiştirmek üzere yola çıkan Fikrim Geleceğim Projesi’nin ilk durağı olan İzmir’de dersler güzel bir sürprizle başladı.
Protokol konuşmalarının ardından, 85 saat sürecek eğitimlere geçmeden önce, JİKAD (Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği) üyesi Yumiko Nakazawa ve Kuniko Kawanabe tüm öğrencilere Japon katlama sanatı origami ile Fikrim Geleceğim Projesi’nin sembolü olan turna kuşu yapımının inceliklerini gösterdi. Hayli eğlenceli geçen bu ilk derste katılımcıların ilgisi de becerisi de üst düzeydeydi.
Origami Japonca "ori" (katlamak) ve "gami" (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelir ve geleneksel kâğıt katlama sanatına verilen addır. Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır.
Fikrim Geleceğim Projesi’nin sembolü olan turnalar, tarih boyunca Anadolu şiirlerinde, türkülerinde, giysilerinde, halılarında ve sayısızca motifte, Mısır mezarlarında, Rus şarkılarında, Amerikan yerlilerinin totemlerinde, Avustralya yerli danslarında, Yunan ve Roma mitlerinde, özellikle de Japon kültüründe var oldular. Ve bir Japon inanışına göre, 1000 adet turna katlamak bir dileğin gerçekleşmesine sebep oluyor. Turnalar gökyüzünün uğur ve bereketini temsil ediyor. Umut ve özgürlüğün onların kanatlarında olduğuna inanılıyor. Turnalar hem Türk kültüründe, hem de Japon kültüründe simgeledikleri bu özellikleriyle projenin de ilham kaynağı oldular ve Fikrim Geleceğim Projesi’nin logosunda hayat buldular.
Fikrim Geleceğim Kadın Girişimci Eğitim Programı Adana başvuruları tamamlanmıştır...
İlginize teşekkür ederiz.